لایحه مالیاتی
باید بگوییم بهترین ابزار مودیان و وکلای آنها برای دفاع از حق خود در خصوص اعتراض به نادرستی میزان محاسبه مالیات، لایحه دفاعیه مالیاتی است. لایحه نوشته ای است که به صورت مکتوب، مسئله مورد اعتراض و توضیحات مودی ای را که به دنبال احقاق حق خود و رفع تعرض سازمان مالیاتی است، بیان می کند.
از آنجایی که ممکن است مودی در جلسه اعضای هیات حل اختلاف مالیاتی، اظهارات خود در مورد موضوع دفاعیه را فراموش کند، بهتر است لایحه مالیاتی تنظیم نماید. در این لایحه هر آنچه باید به صورت شفاهی بیان شود، قید شده و در اختیار اعضای هیات حل اختلاف قرار می گیرد. ایشان نیز بعد از مطالعه آن، برای درخواست مودی رای صادر خواهند نمود. از این رو تهیه لایحه دفاعیه مالیاتی، اهمیت بسیار زیادی دارد.
اگر می خواهید اطلاعات بیشتری را راجع به تنظیم لایحه مالیاتی کسب نمائید، باآموزش های پارسا حساب ایرانیان همراه باشید. |
ویژگی های لایحه مالیاتی
یک لایحه دفاعی مالیاتی خوب که در واقع منعکس کننده تمامی فعالیت ها و بررسی های شما به شمار می رود، باید با دقت تنظیم و تهیه شود. ویژگی ها و نکاتی که منجر می شوند یک لایحه دفاعیه به خوبی تنظیم شود، عبارتند از:
- در نگارش لایحه مالیاتی باید از زبان رسمی و حقوقی استفاده کرد.
- تمامی مدارک و اسنادی که با لایحه دفاعی مرتبط هستند، باید به لایحه پیوست شوند.
- لایحه دفاعی مالیاتی باید در عین حال که کامل است، به صورت مفید و خلاصه بیان شود. به این دلیل که در بیشتر مواقع لایحه های طولانی توسط هیات حل اختلاف اصلا مطالعه و بررسی نشده و این مسئله می تواند در رای صادر شده تاثیرگذار باشد.
- در نگارش لایحه دفاعی نباید به هیچ عنوان از حیطه ادب خارج شد.
شرایط لایحه مالیاتی
افرادی که اقدام به تنظیم لایحه دفاعی مالیاتی می نمایند، باید نسبت به امور مالیاتی تسلط کافی داشته باشند. کارشناسان مالی و حسابداران باید این نکته را در نظر داشته باشند که نحوه رسیدگی سازمان امور مالیاتی به لایحه، مطابق با قانون مالیات انجام خواهد شد. از این رو آنها باید تمامی شرایط لازم و قانونی را برای نگارش لایحه مد نظر قرار داده و رعایت کنند.
اگر نحوه نگارش لایحه مالیاتی توسط کارشناسان مالی و حسابداران به درستی انجام نشود و یا در قوانین مالیاتی حین نگارش لایحه اشتباهی رخ دهد، پرونده مالیاتی بعد از ارسال، توسط کارشناسان مالیاتی بررسی نخواهد شد. پس باید متن لایحه به درستی و مطابق با قانون نگارش شود.
زمان اعتراض به لایحه مالیاتی
مودیانی که نسبت به میزان مبلغ محاسبه شده مالیات خود اعتراض دارند، طبق ماده ۲۳۸ قانون مالیات های مستقیم، باید تا ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ برگ مالیاتی، اقدام به تنظیم لایحه و اعتراض نمایند. لایحه دفاعی باید به خوبی تنظیم شود. در کنار آن نیز مدارکی همچون ترازنامه مالیاتی، باید مطابق با صورت های مالی مستند تهیه گردد تا از بروز هرگونه مشکلی در روند رسیدگی به اعتراض، جلوگیری شود.
به این نکته توجه داشته باشید که بعد از گذشت مدت زمان ۳۰ روزه از تاریخ ابلاغ، دیگر اشخاص حقیقی و حقوقی حق اعتراض نخواهند داشت. برگه تشخیص بعد از این مدت، برگه قطعی مالیات به شمار خواهد رفت و تاخیر در پرداخت مالیات، مشمول جریمه خواهد شد.
مراحل ثبت لایحه مالیاتی
مراحل ثبت اعتراض به لایحه دفاعیه مالیاتی، شامل ۵ مورد می شود که عبارتند از:
- ذکر نام مخاطب خاص در متن لایحه
- بیان موضوع اعتراض در لایحه
- مطرح کردن متن اعتراض در لایحه مالیاتی
- بیان دلایل اعتراض خود به صورت مستند و همراه با ماده مربوطه
- نتیجه گیری از متن لایحه به صورت مختصر و درخواست مجدد رسیدگی به اعتراض
اهمیت تدوین متن لایحه مالیاتی
نوع نگارش و تدوین متن لایحه، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به همین دلیل باید تنظیم متن لایحه را به افرادی سپرد که از دانش کافی در خصوص قوانین و مقررات مالیاتی برخوردار هستند و نسبت به قانون مالیات های مستقیم اطلاعات دارند. آشنایی با قوانین منجر می شود تا بتوان مواد قانونی را به خوبی تفسیر کرده و لایحه را با دقت بیشتری تنظیم نمود. به همین دلیل باید تدوین متن لایحه دفاعیه مالیاتی را به افراد متخصص در این زمینه بسپارید.
هدف از تنظیم متن لایحه مالیاتی
از آنجایی که مودیان نسبت به مالیات تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی اعتراض دارند، در چنین وضعیتی آنها این اجازه را دارند که طبق قانون به سازمان امور مالیاتی اعتراض نمایند. مودیان باید اعتراض خود را به صورت دادخواست، درخواست یا لایحه تهیه کرده و برای مراجع حل اختلاف مالیاتی ارسال کنند. آنها می توانند انجام این کار را به مشاوران و وکلای مالیاتی نیز بسپارند.
پس از تنظیم لایحه مالیاتی و تشکیل پرونده، هیات حل اختلاف مالیاتی به این مسئله رسیدگی خواهند کرد. پس هدف اصلی از تنظیم متن لایحه دفاعیه مالیاتی، اعتراض به مقدار مالیاتی است که برای اشخاص حقیقی و حقوقی از طرف سازمان امور مالیاتی تعیین شده است. باید این اعتراض به دست هیات حل اختلاف برسد تا آنها بسته به مدارک و اسناد، رای صادر کنند.
تاثیر لایحه مالیاتی بر کاهش مالیات
تهیه لایحه دفاعیه مالیاتی می تواند از طریق چند روش، منجر به کاهش مالیات شود. این روش ها به دولت ها اجازه می دهند که سیاست های مالیاتی را اصلاح نمایند تا سرمایه گذاران تشویق شده و اقشار کم درآمد به رشد اقتصادی بیشتر بیندیشند. روش هایی که با تنظیم لایحه می توان اقدام به کاهش مالیات نمود، عبارتند از:
- اعطای معافیت مالیاتی: لایحه مالیاتی می تواند برای سرمایه گذاران و بخش های اقتصادی خاص، معافیت های مالیاتی پیش بینی کند. به گونه ای که آنها تشویق شوند سرمایه گذاری انجام داده و به توسعه اقتصاد کمک کنند.
- اصلاحات پایه مالیاتی: اصلاحات پایه مالیاتی که کمک می کنند استثنائات نامناسب حذف شده و پایه مالیاتی گسترش یابند، کاهش نرخ مالیات را به همراه دارند. همچنین عدالت مالیاتی را افزایش خواهند داد.
- کاهش نرخ مالیاتی: مستقیم ترین روشی که می تواند منجر به کاهش مالیات بعد از تنظیم لایحه شود، کاهش نرخ مالیاتی است. این فرایند شامل کاهش نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی و دیگر مالیات های مستقیم و غیرمستقیم می شود.
- تسهیلات مالیاتی برای توسعه اقتصاد: کشورهای بسیاری وجود دارند که با تنظیم لایحه مالیاتی به دنبال کسب تخفیفات مالیاتی به منظور افزایش توسعه اقتصاد هستند. آنها در نهایت می توانند به پیشرفت فناوری و خلاقیت کمک کرده و اقتصاد را توسعه بخشند.
تفاوت لایحه مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی
میان لایحه دفاعیه مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی هیچ تفاوتی وجود ندارد. با این حال کارشناسان مالی بهتر است برای تنظیم، نگارش و تحویل لایحه، از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرند. هر دو اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند در لایحه دفاعیه خود، به میزان مبلغ مالیاتی تعیین شده اعتراض نموده و آن را به مراجع حل اختلافات مالیاتی ارائه کنند. تنها کافیست لایحه تنظیم شده توسط آنها، مطابق با قانون مالیات بوده و به درستی نگارش شود.
انواع نمونههای لایحه دفاعیه مالیاتی
لایحه مالیاتی را می توان به دلایل گوناگون و برای اعتراض به موضوعات مختلفی تهیه و تنظیم نمود. البته برای تنظیم لایحه های دفاعیه مالیاتی، ابتدا باید دلیل اصلی اعتراض و شکایت را مشخص کرد و سپس اقدام به تهیه آن نمود. از سوی دیگر لوایح باید به دقت و مطابق با قوانین و تبصره های مالیاتی تنظیم شوند. رعایت این قوانین و تبصره ها برای تنظیم لایحه اهمیت بسیار زیادی دارند.
در واقع باید بگوییم لایحه دفاعیه مالیاتی، بهترین و موثرترین روش برای اعتراض مودیان به مالیات های تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی است. می توان این لایحه ها را در نمونه های مختلفی تهیه کرد که از جمله آنها باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- لایحه اعتراض به صورتحساب تعیین شده از طرف سازمان بیمه تامین اجتماعی؛
- استرداد یا مطالبه مالیات و عوارض ارزش افزوده؛
- لایحه مالیاتی اعتراض به مالیات بر ارزش افزوده؛
- درخواست رسیدگی مجدد به مالیات و عملکرد در مراحل ابتدایی (بدوی) و تجدید نظر؛
- لایحه درخواستی برای بخشیدن جرائم مالیاتی؛
- تنظیم لایحه ماده ۲۵۱ مکرر؛
- لایحه دفاعیه مالیاتی برای دیوان عدالت اداری؛
- لایحه رفع تعرض مالیاتی؛
- ارائه شکایت به کمیسیون ۲۱۶؛
- تنظیم لایحه مالیاتی برای شورای عالی مالیاتی.
1- دفاعیه مالیاتی اشخاص حقیقی
لایحه دفاعیه مالیاتی که مربوط به اشخاص حقیقی می شود، باید توسط خود مودی یا وکیل و قائم مقام قانونی او تنظیم شود. اگر مودی در قید حیات باشد، محجور نباشد و وکیل نداشته باشد، باید خود لایحه دفاعیه مالیاتی تنظیم کند. در حالت دیگر، اگر در قید حیات باشد اما به دلایلی محجور باشد، قیم او باید لایحه دفاعیه تنظیم کند.
در حالت سوم، اگر مودی در قید حیات باشد، محجور هم نباشد اما برای انجام کارهای مالیاتی خود وکیل تعیین کرده باشد، تنظیم لایحه مالیاتی باید توسط وکیل وی انجام شود. مشروط بر این که مودی اختیارات لازم را در این زمینه به وکیل خود داده باشد. در حالت آخر، اگر مودی فوت شده باشد، ورثه او می توانند به عنوان قائم مقام مورث خود اقدام به تنظیم لایحه دفاعیه مالیاتی نمایند.
2- دفاعیه مالیاتی اشخاص حقوقی
در حالتی که تنظیم لایحه مالیاتی مربوط به اشخاص حقوقی است، ۳ حالت وجود دارد. در حالت اول اگر شخص حقوقی اعلام ورشکستگی نکرده باشد، مدیران شرکت می توانند اقدام به تنظیم لایحه و ارسال آن به مراجع حل اختلاف مالیاتی نمایند. منظور از مدیران، اعضای هیات مدیره و مدیرعامل شرکت هستند. در حالت دوم، اگر شرکت وکیل داشته باشد، وکیل باید اقدام به تنظیم لایحه نماید.
در حالت سوم نیز، اگر شرکت ورشکسته شده یا منحل شده باشد، اما هنوز ختم تصفیه آن اعلام نشده باشد، مدیران تصفیه می توانند اقدام به تنظیم لایحه دفاعیه مالیاتی نموده و آن را به مراجع قانونی تسلیم کنند.
از طریق آموزش های پارسا حساب ایرانیان، شما می توانید با مباحث مالیاتی و تنظیم لایحه مالیاتی آشنا شده و همچنین می توانید پرسش های خود را با مشاوران حوزه مالیاتی ما در پارسا حساب ایرانیان در میان بگذارید. |
سخن پایانی
به طور کلی تهیه و تنظیم لایحه مالیاتی از دقت و حساسیت بالایی برخوردار است. اگر شخصی در مورد قوانین مالیاتی اطلاعاتی نداشته باشد و بخواهد لایحه دفاعیه مالیاتی تنظیم کند، ممکن است با مشکل مواجه شود؛ حتی اعتراض او توسط کارشناسان نادیده گرفته شده و رد شود. برای این که بتوان از بروز چنین مشکلی جلوگیری کرد، باید انجام این کار را به دست افراد متخصص سپرد.
مشاوران حوزه مالیاتی ما در پارسا حساب ایرانیان، در این زمینه اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار می دهند تا شما بتوانید به درستی لایحه دفاعیه مالیاتی تنظیم کنید. آنها همچنین به شما کمک خواهند کرد تا اطلاعات لازم را در زمینه صورت های مالی ثبت و ضبط کرده و پیوست لایحه نموده و تحویل مراجع ذیصلاح دهید.
دیدگاه خود را بنویسید