کلاسه پرونده مالیاتی
اگر به عنوان یک شخصیت حقیقی یا حقوقی به فعالیت اقتصادی مشغول هستید، یکی از تکالیف مهم قانونی برای شما پرداخت مالیات است. به جهت انجام این کار، باید خودتان یا مجموعهای که دارید را به سازمان امور مالیاتی معرفی کنید. از آنجایی که اکنون با روی کار آمدن سامانه های الکترونیکی مالیاتی، غالب فرآیندها غیرحضوری انجام می شوند، باید نسبت به ایجاد پرونده در این سامانه اقدام نمایید. در نهایت یکسری کد به شما تعلق می گیرد. یکی از این شناسه ها همان کلاسه پرونده مالیاتی یا شماره پرونده مالیاتی نام دارد.
دریافت این کد برای همه افراد با سطوح و حجم فعالیت اقتصادی متفاوت لازم الانجام است. سپس امور مالیاتی شما از طریق کلاسه یا شماره پرونده مالیاتی قابل پیگیری خواهد بود. از جمله این فعالیت ها می توان به اظهارنامه های مالیاتی، فیش های پرداخت و غیره اشاره کرد.
نکته: در ادارات مالیاتی، هر پرونده دارای یک شماره اختصاصی (کلاسه پرونده) و یک کد واحد مالیاتی است. این کدها برای دسترسی به پرونده فیزیکی و اطلاعات شما در سیستم الکترونیکی سازمان مالیات استفاده می شوند. قابل ذکر است که ارائه کلاسه (شماره) پرونده مالیاتی زمانی انجام می شود که مراحل پیش ثبت نام و ثبت نام کد اقتصادی انجام شده باشند.
اگر می خواهید اطلاعات بیشتری را راجع به مباحث مالیاتی کسب نمائید، با آموزش های پارسا حساب ایرانیان همراه باشید. |
ضرورت ایجاد کلاسه پرونده مالیاتی
از جمله دلایل مهمی که می بایست در ساخت کلاسه پرونده مالیاتی و دریافت کد اقتصادی به آنها اشاره کرد عبارتند از:
- شناسایی مودیان مالیاتی که با بررسی این کد انجام می شود. به همین خاطر است که کلاسه پرونده مالیاتی کاملا متفاوت از دیگران است.
- ردیابی کلیه فرآیندهای مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی.
- نظارت هدفمند که بر عملکردهای مختلف این مجموعه ها در سراسر کشور اعمال می شود.
- ارائه تمامی خدمات موردنیاز مودیان که صرفا با مندرج بودن شماره کلاسه پرونده و شماره اقتصادی مودی امکان پذیر است.
- یکی دیگر از دلایل مهم که می تواند ضرورت ایجاد کلاسه پرونده مالیاتی را بیان کند، تسهیل ارتباط و تبادل اطلاعات مالیاتی است که بین شما و سازمان امور مالیاتی ایجاد خواهد نمود.
- قابل ذکر است که اطلاعات مالیاتی شما از طریق کلاسه پرونده مالیاتی به روزرسانی می شود. بدین معنا که هر تغییراتی که در کسب و کار شما (درآمد و غیره) رخ می دهد، باید آنها را به سازمان امور مالیاتی اطلاع داده و از این طریق اطلاعات مالیاتی خود را به روزرسانی کنید.
- استفاده از کلاسه پرونده مالیاتی به شما کمک می کند تا بتوانید برای ارسال درخواست ها و دریافت پاسخ های مرتبط خود از جمله معافیت مالیاتی یا پس پرداخت اقدام کنید.
دریافت کد اقتصادی
همانطور که گفتیم، پیش نیاز دریافت کلاسه پرونده مالیاتی، دریافت کد اقتصادی است. کد اقتصادی یک شناسه ۱۲ رقمی می باشد که با عنوان کد مالیاتی نیز شناخته می شود. زمانی که برای دریافت دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت مراجعه می کنید، می بایست آن را ارائه کنید.
مهم ترین دلیل دریافت این کد، جلوگیری از پولشویی و دریافت مالیات است. به عنوان مثال، تمامی افرادی که به هرنحوی از درگاه پرداخت استفاده می کنند، مثلا به عنوان کسب و کار فروشگاهی، سایت خیریه، فریلنسرها و غیره، می بایست برای دریافت این کد اقتصادی اقدام کنند.
برای دریافت کد اقتصادی باید چند مرحله را طی کنید که عبارتند از:
- پیش ثبت نام در سازمان امور مالیاتی: این سازمان، سامانه ای آنلاین را برای تشکیل پرونده و دریافت کد رهگیری ایجاد کرده است که آدرس آن tax.gov.ir می باشد.
نکته: تمام مراحل به صورت آنلاین قابل انجام است. شماره تلفن ثبت شده باید به نام خودتان باشد.
- احراز هویت: با ثبت نام اولیه در سایت، اطلاعات هویتی شما دریافت می شود. سپس با مشاهده نهایی این اطلاعات و رفع خطاها، تایید نهایی انجام می گردد.
- دریافت رمز و کد کاربری: در این قسمت باید اطلاعات دیگری همچون آدرس، کدپستی و مواردی که ممکن است اشتباه وارد شده باشند را برطرف کنید.
- ثبت نام کد اقتصادی: بر روی گزینه “ثبت نام کد اقتصادی” کلیک کرده و اطلاعاتی که از شما خواسته شده است را پر نمایید. سپس آن را ذخیره کنید.
- دریافت کد اقتصادی: در صورتی که اطلاعات وارد شده، نواقص یا اشکالاتی نداشته باشند می توانید شماره اقتصادی خود را دریافت کنید.
ثبت اظهارنامه مالیاتی
اظهارنامه مالیاتی سندی است که تمامی مودیان مالیاتی باید هرساله در بازه های زمانی خاصی برای تعیین و تکلیف درآمد و مالیات خود آن را به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. زمان ثبت این اسناد برای مودیان حقیقی و صاحبین مشاغل در خرداد ماه هر سال بوده و برای افراد حقوقی تا ۴ ماه بعد از پایان سال مالی است. ارسال اظهارنامه مالیاتی با درج اطلاعات مختلفی انجام می شود که از آن جمله می توان به وارد کردن اطلاعات حسابداری در اظهارنامه، اطلاعات سود و زیان، اقلام معاف از مالیات و غیره اشاره کرد.
برای ثبت اظهارنامه مالیاتی، مودیان باید در بازه های زمانی مشخص شده وارد سامانه ثبت نام الکترونیکی سازمان امور مالیاتی شوند. سپس از قسمت “خدمات اصلی مالیاتی” نوع اظهارنامه مدنظر خود را انتخاب نمایند. حال باید جداول اظهارنامه مالیاتی، فرم اطلاعات حساب بانکی و اختصاصی، اطلاعات مربوط به سود و زیان و غیره را کامل کرده و آن را ارسال کنند. در نهایت سیستم به صورت لحظه ای اقدام به محاسبه مالیات نموده و در صورت توافق می توانید برای ثبت نهایی، دریافت کدرهگیری و قبض های پرداختی مالیات خود اقدام کنید.
مدارک دریافت کلاسه پرونده مالیاتی
- اشخاص حقیقی: کپی از کارت بازرگانی، ارائه اصل مدارک شناسایی، کپی از سند جواز کسب، آخرین قبض محل فعالیت، وکالت نامه قائم مقام قانونی، گواهی ثبت نام اداره امور مالیاتی، اجاره نامه محل فعالیت تجاری، فیش بانکی پرداخت عوارض.
- اشخاص حقوقی: مدارک و اسناد شرکت (اصل و کپی) مانند اساسنامه شرکت ، مهر، تقاضانامه، فیش های آب و گاز، برق و تلفن محل شرکت، اصل و کپی مدارک شناسایی اعضای شرکت، تاییدیه کد پستی، تکمیل نمودن دفترچه مربوط به مشخصات شناسایی اعضای شرکت، وکالت نامه (در صورت نیاز)، گواهی امضای اشخاص حقوقی (دفتر خانه رسمی)، فیش واریزی سرمایه اولیه برای شرکت.
مراحل دریافت کلاسه پرونده مالیاتی
به طور خلاصه مراحلی که باید برای دریافت کلاسه پرونده مالیاتی طی کنید عبارتند از:
- پیش ثبت نام در سامانه مودیان به نشانی tax.gov.ir.
- احراز هویت و درج اطلاعات.
- پیش ثبت نام جدید و دریافت نام کاربری و رمز عبور.
- رفع نواقص پرونده مالیاتی و تکمیل اطلاعات مالیاتی.
- دریافت کد رهگیری.
نحوه دریافت کلاسه پرونده مالیاتی
پس از انجام مراحل قبل، ابتدا اطمینان حاصل کنید که تمام اطلاعات و مدارک به درستی ثبت شده باشند. حال باید برای دریافت کلاسه پرونده مالیاتی به دفاتر مالیاتی شهر خود مراجعه کرده تا با ارائه کد رهگیری، این شناسه را دریافت نمایید.
نحوه استعلام کلاسه پرونده مالیاتی
پس از مراجعه حضوری به دفاتر سازمان امور مالیاتی و اخذ کلاسه پرونده مالیاتی و تشکیل پرونده فیزیکی، می توانید برای استعلام این کد اقدام نمایید. برای این کار مراحل زیر را طی کنید:
- به سامانه مودیان و کارپوشه خود در سایت gov.ir وارد شوید.
- از منوی سمت راست روی گزینه “چاپ خلاصه اطلاعات ثبت نام” کلیک کنید.
- فرم خلاصه اطلاعات را مشاهده کرده و در قسمت پایین فرم، شماره پرونده و کلاسه پرونده مالیات را دریافت نمایید.
از طریق آموزش های پارسا حساب ایرانیان، شما می توانید با مباحث مالیات آشنا شده و همچنین می توانید پرسش های خود را با مشاوران حوزه مالیاتی ما در پارسا حساب ایرانیان در میان بگذارید. |
سخن پایانی
در این مطلب تلاش کردیم یکی از شناسه های مالیاتی مهمی که باید پس از ثبت نام در سامانه مودیان اخذ کنید را به شما معرفی کنیم. همچنین مدارک، نحوه اخذ و استعلام آن را به شما معرفی نمودیم.
دیدگاه خود را بنویسید