1- اصلاحات مربوط به افراد
- مودی مالیاتی: در اصلاحات مالیاتی به کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که طبق بندهای مختلف قانونی ملزم به پرداخت مالیات هستند، مودی مالیاتی میگویند.
2- اصطلاحات مربوط به اموال مشمول مالیات
- قانون مالیاتهای مستقیم: مودی مالیاتی طبق قوانین مالیات در صورت انجام یک سری از فعالیتها و کسب یک سری از درآمدها، باید میزان مشخصی از مالیات را بهصورت مستقیم پرداخت کند. این فعالیتها و درآمدها شامل موارد زیر است:
1- کسب درآمدهایی که مشمول پرداخت مالیات هستند؛
2- مالکیت اموالی که طبق قانون شامل پرداخت مالیات هستند؛
3- دگر موقعیتهایی که طبق قانون شامل پرداخت مالیات هستند؛
- درآمد مشمول مالیات: دیگر اصطلاحات رایج در امور مالیاتی، اصطلاح درآمد مشمول مالیات است. این اصطلاح بیان میکند که تمامی درآمدها مشمول پرداخت مالیات نیستند و مودی مالیاتی تنها باید مالیات آن دسته از درآمدهایی را بپردازد که از پرداخت مالیات معاف نشدهاند و حاصل استفاده از امکانات ملی هستند. این اصلاح در واقع به درآمد کل شما در یک سال منهای هزینههای قابل قبول مالیاتی و استهلاک اشاره دارد.
- هزینه قابل قبول مالیاتی: مودی مالیاتی قبل از پرداخت مالیات سال خود، باید هزینههایی را که در طول سال مالی در راستای کسب درآمد کرده است، به مراکز ذیربط ارائه کند. این خرجها که به آنها هزینه قابل قبول مالیاتی میگویند، تنها در صورتی برای حسابرسان مالیاتی قابل قبول است که برای آنها مدارک معتبر ارائه کرده باشید.
اگر می خواهید با مطالب بیشتری از مباحث مالیاتی و حسابداری آشنا شوید، با آموزش های پارسا حساب ایرانیان همراه باشید. |
3- اصطلاحات مربوط به نحوه محاسبه مالیات
- نرخ مالیاتی: مشاغل و کسب و کارهای مختلف، طبق قانون نرخ یکسانی از درآمد خود را به مالیات اختصاص نمیدهند. بهطور کلی نرخ مالیات مشاغل مختلف بین 15 تا 25 درصد از درآمد مشمول مالیات آنها است.
- اظهارنامه مالیاتی: مودی مالیاتی در هر سال مالی باید در مدت قانونی که مراجع سازمان امور مالیاتی اعلام میکنند، خلاصهای از وضعیت مالی خود را برای محاسبه مالیات ارائه کنند. به این خلاصه مالی، اظهارنامه مالیاتی میگویند و علاوهبر اطلاعات وضعیت مالی مودیان، اطلاعات هویتی، درآمدها و هزینههای آنها را نیز در بر میگیرد.
- مالیات بر ارزش افزوده: تمام کالا و خدماتی که به دست مصرف کنندگان میرسند شامل مالیات بر ارزش افزوده هستند که پرداخت آن برعهده مصرف کننده است. تعیین کننده نرخ مالیات بر ارزش افزوده دولت است و مودیان وظیفه دارند تا این مالیات را از مصرف کنندگان دریافت کرده و به دولت پرداخت کنند.
- ماخذ مالیاتی: آن بخشی از درآمد مودی مالیاتی که شامل مالیات شده است، با اصطلاح ماخذ مالیاتی قابل شناسایی بوده و فرد ملزم به پرداخت آن به سازمان مالیاتی است.
- مالیات بر درآمد مشاغل: تمامی کارمندان دولتی و خصوصی و دیگر اشخاص حقیقی باید 15 تا 25 درصد از حقوق خود را بهعنوان مالیات پرداخت کنند.
- ضرایب مالیاتی: تمام مودیان در اظهارنامه مالیاتی خود مدارک قابل قبولی را بهعنوان هزینه قابل قبول مالیاتی ندارد. در این شرایط سازمان با کمک ضرایب مالیاتی سود سالانه مودیان را تعیین میکنند. این ضریب برای مشاغل و کسب و کارهای مختلف با یکدیگر متفاوت است.
4- اصطلاحات مربوط به معافیت مالیاتی
- معافیت های مالیاتی: بعضی از اشغال و مشاغل خاص، طبق ضوابطی که قانون تعیین کرده است از پرداخت مالیات معاف هستند. این دسته از افراد نیز مانند دیگر مودیان در مدت زمان تعیین شده اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه میدهند اما با در نظر گرفتن نرخ مالیاتی صفر، مالیاتی پرداخت نمیکنند.
- مالیات با نرخ صفر مالیاتی: در صورتی که سازمان امور مالیاتی با بررسی اظهارنامه مالیاتی مودی بهاین نتیجه برسد که فرد واجد شرایط پرداخت مالیات نیست، مالیات با نرخ صفر مالیاتی را برای فرد در نظر میگیرد و او را از پرداخت مالیات معاف میکنند.
5- دیگر اصطلاحات رایج در امور مالیاتی
- جرایم مالیاتی: در صورت ارائه نکردن اظهارنامه مالیاتی، تکمیل نکردن مدارک یا عدم پرداخت مالیات در زمان تعیین شده، مودی مالیاتی دچار فرار مالیاتی شده و باید جرایم مالیاتی مشخص شده توسط قانون را بپردازد.
- سال مالی: سال مالی مانند سال تقویم شمسی یک دوره 12 ماهه است اما تفاوتی که با آن دارد در آغاز و پایان آن است. سال مالی برخلاف سال شمسی حتما از فرودین شروع و با اسفند بهپایان نمیرسد، بلکه میتواند از هر ماهی آغاز و دوازده ماه بعد به پایان برسد. مودی مالیاتی تا 4 ماه پس از پایان سال مالی فرصت دارد تا تکالیف مالیاتی خود را انجام دهد.
- استهلاک: این اصطلاح به مواردی اشاره دارد که اموال و داراییهای یک کسب و کار ارزش خود را از دست بدهند. نحوه محاسبه استهلاک براساس قیمت تمام شده داراییها است.
سخن پایانی
در مقاله آشنایی با اصطلاحات رایج امور مالیاتی، شما را با مفاهیم پرکاربرد مالیاتی در ایران آشنا کردیم. اگر هنوز سوالی در این رابطه دارید، میتوانید آن را با ما به اشتراک بگذارید. محاسبات مالیات، از مسائل مهم هر شرکتی محسوب میشوند. پس برای جلوگیری از هر اشتباهی، باید خدمات مالیاتی خود را با کمک حسابداران خبره انجام دهید.
دیدگاه خود را بنویسید