پایه مالیاتی چیست؟

اگر به عنوان فردی که مشغول درآمدزایی در ایران است فعالیت می کنید، حتما جزو کسانی هستید که مالیات می پردازید. اگر سر رشته ای از مالیات داشته باشید، می دانید که این هزینه توسط دولت روی موارد متعددی اعمال شده و مالیات آن اخذ می شود. از درآمدی که شغل تان کسب می کند گرفته تا حقوقی که از شرکت دریافت می کنید و غیره. به این آیتم ها و مواردی که از آن مالیات اخذ می گردد، پایه مالیاتی می گویند که باید ضرایب مالیاتی روی آنها اعمال شده و هزینه مالیات محاسبه شود.

حال ممکن است این سوال مطرح شود که انواع پایه مالیاتی در ایران چیست؟ برای معرفی پایه های مالیاتی باید به ۵ مورد زیر پرداخت که عبارتند از:

  • درآمد: در این بخش می توان به چند مورد اشاره کرد. برحسب اینکه شما چگونه حقوق می گیرید، پایه های مالیاتی بر مبنای حقوق متفاوت هستند که شامل مالیات بر درآمد مشاغل، اصناف، شرکت ها و مالیات بر حقوق می باشند.
  • دارایی: در این حالت، ضرایب مالیات را می توان بر دارایی هایی که اشخاص دارند اعمال کرد. موارد مختلفی در این قسمت وجود دارند که شامل مالیات بر ارث، املاک و مستغلات و نیز نقل و انتقال هستند.
  • مالیات بر سود سپرده های بانکی.
  • عایدی سرمایه: مالیات بر عایدی سرمایه که به معنای مالیات بر تفاوت ارزش خرید و فروش دارایی های سرمایه ای می باشد.
  • کالاها یا خدمات مصرفی: که همان مالیات بر اقلام مصرفی توسط مشتری نهایی است و می توان نمونه آن را مالیات بر ارزش افزوده دانست.

 

پایه مالیاتی جدید چیست؟

همانطور که می دانید، دولت ها درصدد افزایش درآمدهای خود هستند که یکی از راه های آن، بیشتر کردن پایه مالیاتی است. منظور از پایه مالیاتی جدید، آیتم هایی هستند که دولت می تواند نسبت به تراکنش یا کسب درآمد آنها، مالیات دریافت کند. مثلا می توان به مالیات طلا که یکی از انواع مالیات های بر عایدی سرمایه اشاره کرد. 

همچنین این روزها برای مسکن و خودرو و … در حال تدوین و اجرایی شدن است. البته این نوع مالیات در ۱۹۰ کشور تعریف شده و در ایران نیز به منظور افزایش درآمد دولت و مبارزه با سودجویان در بازارهای خودرو، ملک، ارزها و سکه در حال تدوین و اجرایی شدن است.

اهمیت پایه مالیاتی

اهمیت پایه های مالیاتی را می توان در چند نکته خلاصه کرد که عبارتند از:

  • افزایش درآمد دولت.
  • اصلاح ساختار مالیاتی کشور.
  • جلوگیری از دلالی و سودجویی که نمونه آن را می توان تعریف پایه مالیاتی مسکن برای خانه های خالی دانست.
  • شفافیت بیشتر معاملات.

استفاده از پایه مالیات در تعیین درآمد مشمول مالیات

برای تشخیص اینکه چقدر باید مالیات پرداخت کنید، پایه مالیاتی در اعدادی خاص ضرب می شوند که به آنها ضرایب مالیاتی می گویند. بسته به اینکه پایه های مالیاتی چه چیزی هستند، نحوه محاسبه مالیات آنها متفاوت خواهند بود. مثلا برای محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل، لازم است نرخ های ۱۵ تا ۲۵ درصد به صورت پلکانی ضرب شوند.

ضرایب مالیاتی چگونه تعیین می‌شود؟

ضرایب مالیاتی که تعیین کننده میزان مالیات بر درآمد شما هستند، بر مبنای تصمیمات و بخشنامه های سازمان امور مالیاتی تعیین می شوند.

 

سخن پایانی

در این مقاله به صورت خلاصه با مفهوم پایه مالیاتی آشنا شدیم و تلاش کردیم انواع، اهمیت و کاربرد آن را بررسی کنیم. شما کاربران می توانید اگر می خواهید مطالب بیشتری راجع به پایه مالیاتی و مباحث مالیاتی بدانید و فرابگیرید، با آموزش های پارسا حساب ایرانیان همراه شوید.